Produkty szkodliwe dla zębów: owoce, wino i izotoniki

06.11.2019

Każdy z nas marzy o śnieżnobiałym uśmiechu. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowymi zębami, powinniśmy zwrócić uwagę na spożywane pokarmy. To, że kawa, herbata i papierosy zmieniają odcień szkliwa nie jest żadną tajemnicą. Jednak jeszcze większe niebezpieczeństwo stanowią produkty o kwaśnym odczynie, które sprawiają, że staje się ono szorstkie i miękkie. Jakie artykuły spożywcze powinniśmy ograniczyć?

 

Izotoniki

 

Osoby uprawiające sport sięgają często podczas treningu po napoje izotoniczne, aby dodać sobie energii i uzupełnić elektrolity. Niestety, tego typu płyny charakteryzują się wysoką kwasowością, a ich regularne stosowanie prowadzi do erozji szkliwa i nadwrażliwości zębów. Warto wspomnieć, że w trakcie dużego wysiłku fizycznego obkurczają się naczynia krwionośne, a tym samym zmniejsza się wydzielanie śliny, która jest w stanie do pewnego stopnia zneutralizować poziom kwasowości. W związku z tym, w trakcie aktywności nasze zęby są podwójnie narażone na działanie kwasów. Izotoniki można zastąpić wodą mineralną. Jeśli nie chcemy jednak z nich rezygnować, po spożyciu tego rodzaju płynów powinniśmy sięgnąć po gumę do żucia bez cukru lub wodę, które zwiększają produkcję śliny i wyrównują pH jamy ustnej.

 

Wino

 

Jest to zdecydowany wróg zębów. Zawiera takie związki organiczne, jak taniny i chromogeny, które intensywnie barwią szkliwo. Ponadto ma kwaśny odczyn, który zwiększa podatność na przebarwienia. Również białe wino, pomimo że ma jasny kolor, jest źródłem garbników, które przyczyniają się do zmiany barwy uzębienia. Podobnie jak w przypadku napojów izotonicznych, warto po spożyciu tego alkoholu napić się wody, która prowadzi do neutralizacji kwasów. Należy pamiętać, aby bezpośrednio po wypiciu wina nie myć zębów szczoteczką. Szkliwo zostaje rozmiękczone przez kwasy i staje się bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne.

 

Owoce

 

Są źródłem wielu drogocennych witamin, błonnika i mikroelementów. Niestety wiele z nich zawiera dużo kwasów, które prowadzą do nadwrażliwości, erozji szkliwa oraz sprawiają, że zęby stają się podatne na działanie bakterii i uszkodzenia mechaniczne. Najwięcej kwasów zawierają owoce cytrusowe. Znajdziemy je również w rodzimych produktach, na przykład w czereśniach, wiśniach, agreście, rabarbarze oraz porzeczkach. Ze względu na korzyści zdrowotne, nie należy z nich rezygnować. Warto spożywać je w towarzystwie jogurtu, który ma odczyn zasadowy i neutralizuje działanie kwasów lub przepłukać po ich spożyciu jamę ustną wodą.

 

Serdecznie zapraszamy

Dojazd komunikacją publiczną:
Autobus nr: 139,173, 208, 439, 501. Proszę wysiąść na przystanku Zarzecze.
Tramwaj nr 4, 13, 24, 64. Proszę wysiąść na przystanku Wesele.

Dojazd samochodem:
Zapraszamy do skorzystania z mapy:

Vital-Dent.pl
ul. Stańczyka 14; 30-126 Kraków
NIP: 677 236 67 15; REGON: 122486548

tel: +48 12 35 65 935
kom: +48 608 484 935

Godziny otwarcia:
Poniedziałek - Czwartek 8:00 - 20:00
Piątek 9:00 - 17:00

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.