Cukier i bakterie.
Żeby w zębie powstał ubytek próchnicowy, potrzebne są następujące czynniki: bakterie, cukier i czas. Bakterie, które znajdują się w jamie ustnej, wykorzystują cukier znajdujący się w pokarmach jako pożywienie. Bakterie próchnicotwórcze trawią cukier, a jako produkt przemiany materii tworzą kwasy, które rozpuszczają szkliwo zęba.
Aby zmniejszyć ryzyko powstania próchnicy należy ograniczyć spożywanie słodkich i lepkich pokarmów oraz regularnie szczotkować zęby. Krótko mówiąc, jak nie ma cukrów, to zęby nie są niszczone przez bakterie. Jeśli jest cukier – to jest pożywka dla bakterii.

Gdzie jest cukier?
Należy pamiętać, że nie tylko słodkie pokarmy zawierają cukier – paluszki i chipsy też powodują powstanie próchnicy, głównie dlatego, że długo utrzymują się na zębach (przylepiają się do nich) i bakterie mają czas, aby cukry złożone przekształcić w cukry proste, a następnie w kwasy. Należy ograniczyć również picie słodkich napojów, szczególnie przed snem i w nocy.
Uważaj szczególnie na to, co je i pije Twoje dziecko przed snem oraz w nocy.
Naucz dziecko prawidłowo szczotkować ząbki.