Zapobieganie próchnicy

Cukier i bakterie.
 
Żeby w zębie powstał ubytek próchnicowy, potrzebne są następujące czynniki: bakterie, cukier i czas. Bakterie, które znajdują się w jamie ustnej, wykorzystują cukier znajdujący się w pokarmach jako pożywienie. Bakterie próchnicotwórcze trawią cukier, a jako produkt przemiany materii tworzą kwasy, które rozpuszczają szkliwo zęba.
Aby zmniejszyć ryzyko powstania próchnicy należy ograniczyć spożywanie słodkich i lepkich pokarmów oraz regularnie szczotkować zęby. Krótko mówiąc, jak nie ma cukrów, to zęby nie są niszczone przez bakterie. Jeśli jest cukier - to jest pożywka dla bakterii.
 
Gdzie jest cukier?
 
Należy pamiętać, że nie tylko słodkie pokarmy zawierają cukier – paluszki i chipsy też powodują powstanie próchnicy, głównie dlatego, że długo utrzymują się na zębach (przylepiają się do nich) i bakterie mają czas, aby cukry złożone przekształcić w cukry proste, a następnie w kwasy. Należy ograniczyć również picie słodkich napojów, szczególnie przed snem i w nocy.

 


Uważaj szczególnie na to, co je i pije Twoje dziecko przed snem oraz w nocy.
Naucz dziecko prawidłowo szczotkować ząbki.

 

 

 

 

  

Serdecznie zapraszamy

Dojazd komunikacją publiczną:
Autobus nr: 139,173, 208, 439, 501. Proszę wysiąść na przystanku Zarzecze.
Tramwaj nr 4, 13, 24, 64. Proszę wysiąść na przystanku Wesele.

Dojazd samochodem:
Zapraszamy do skorzystania z mapy:

Vital-Dent.pl
ul. Stańczyka 14; 30-126 Kraków
NIP: 677 236 67 15; REGON: 122486548

tel: +48 12 35 65 935
kom: +48 608 484 935

Godziny otwarcia:
Poniedziałek - Czwartek 8:00 - 20:00
Piątek 9:00 - 17:00

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.